Vragen en antwoorden over gokken in Holland

Mag je online gokken in Nederland?

Op dit moment wordt het gedoogt echter mag een online casino geen reclame maken op TV en andere media. Verder moet het domein eindigen op .com en in het Engels zijn. In 2019 wordt online gokken in Nederland legaal. Dit wil zeggen dat er dan partijen zijn die een vergunning hebben en zij dus actief klanten mogen benaderen.

Hoe oud moet je zijn om te mogen gokken in Nederland?

De minimale leeftijd is 18 jaar

Wanneer betaal je kansspelbelasting?

Je moet kansspelbelasting betalen wanneer het bedrag dat je gewonnen hebt hoger is dan 454 euro. De belasting hiervoor is vastgesteld op 29% van het gewonnen bedrag. Wanneer het prijzengeld lager is dan 454 euro, betaal je geen belasting. De bedragen die je op verschillende loten hebt gewonnen, worden niet bij elkaar opgeteld maar worden per lot berekend door de Belastingdienst, ook wanneer het bedrag gezamenlijk hoger is dan 454 euro. Het kan ook zijn dat het bedrag dat je gewonnen hebt een netto bedrag is. In dat geval wordt de belasting die over het prijzengeld betaald moet worden, door de loterij afgedragen.

Kun je geluk hebben met gokken?

Er bestaat een gezegde: ‘ Zonder geluk vaart niemand wel’, en dat geldt zeker voor mensen die af en toe een gokje wagen. Want laten we eerlijk zijn, geluk is echt. En ingeval van geluk bij kansspelen kun je die alleen maar afdwingen als je af en toe eens speelt. Maar let op, wil je geluk bij het gokken, dan moet je eerlijk gezegd niet te vaak spelen. Dan moet je het spelen beperken tot een paar keer per jaar. Maar waarom werkt dat eigenlijk zo?

Probeer het zelf maar eens, gooi maar eens een aantal keer, bijvoorbeeld 20 keer, met een dobbelsteen en schrijf dan alle uitkomsten op. Je zult zien dat sommige cijfers van de dobbelsteen vaker zullen voorkomen dan anderen.

Gooi nu eens 200 keer met diezelfde dobbelsteen en schrijf dan weer alle uitkomsten op, je zult zien dat alle cijfers op de dobbelsteen vrijwel even vaak voorkomen. Bekijk uit die 200 worpen eens een serie van 20 worpen. Je zult zien dat in die ene serie sommige cijfers vaker voorkomen. Was dat jouw serie geweest en had je op die getallen ingezet dan had je geluk gehad, oftewel alleen bij beperkt spelen heb je kans dat bepaalde cijfers iets vaker voorkomen. Bij vaak spelen komen alle cijfers even vaak voor en geef je je geluk eigenlijk geen kans. Speel je vaak, dan kun je het dus eigenlijk op je buik schrijven dat je een keer wint.

Nog een voorbeeld
Laten we het verder verduidelijken met nog een voorbeeld. Stel je een gokkast voor. In zo’n gokkast zitten een aantal rollen met verschillende symbolen. Op zo’n rol zitten 10 of meer symbolen zoals bijvoorbeeld een klok, een ster of een kers. Ieder symbool heeft evenveel kans om voor te komen. Wordt die rol een paar duizend keer gedraaid, dan zul je zien dat elk symbool even vaak voorkomt. Uiteraard worden dergelijke automaten hier frequent op gecontroleerd. Bij een negatieve uitslag van een dergelijke controle wordt de kast uit de opstelling gehaald en mag niet meer gebruikt worden.

Stel je voor, je speelt 10 keer achter elkaar en je krijgt 3 keer een klokje. Hebben we 10 symbolen op een rol dan is de kans op een klokje dus 10%. Je hebt gelukt gehad in dit geval, want je hebt drie keer een klokje gehad. En je kunt zeker van geluk spreken als dat klokje ook nog uitbetaald. Maar dat geluk heb je afgedwongen door beperkt te spelen. Ga je vaker spelen, dan zul je zien dat van alle keren dat je speelt dat klokje precies in 10% van de keren dat je speelt verschijnt.