Stichting AGOG Nederland is de grootste zelfhulporganisatie voor kansspelverslaafden en hun gezinnen. Het doel is om een landelijk dekkend netwerk van groepen op te zetten; sommige zijn al gestart in veel regio’s. Wekelijks vinden op verschillende locaties in Nederland zelfhulpbijeenkomsten plaats voor mensen die betrokken zijn bij AGOG. Een AGOG-afdeling bestaat uit twee groepen: een AG-groep en een OG-groep. Beide groepen werken samen om gokken tegen te gaan en te leren leven zonder gokken. Ze werken ook samen om te leren hoe ze anders of opnieuw kunnen leven wanneer gokken niet langer een belangrijk onderdeel van hun leven is.
Ontstaan AGOG
De Engelse naam van de Nederlandse zelfhulpgroep The Gamblers Anonymous dateert al jaren van voor de oprichting van Anonymous Gamblers. De groep is in 1981 in Amsterdam opgericht als ondersteuningssysteem voor gokverslaafden. Een ander ondersteuningssysteem werd in 1985 in Almelo geopend. Tegelijk met de oprichting van de Environment Gamblers-groep in Eindhoven in 1988, werd een groep voor gokkers gevormd. De oprichter van de Eindhoven-groep legt uit:
Tegelijkertijd begon een door vrouwen geleide Gamblers Environment. Dit gebeurde ondanks het feit dat sommige van hun echtgenoten deel uitmaakten van de AG.
Gokken heeft vaak een nadelig effect op de omgeving. Naast liegen, bedriegen en vertrouwen breken, is het bijna onmogelijk om afspraken te maken in een gokverslaafde omgeving. Aangezien de meeste aandacht in deze omgevingen meestal gericht is op de gokker, hebben veel mensen om hen heen vaak last van hun verslaving.
Hoe gaat AGOG te werk?
Meestal wordt het eerste contact met de AGOG gelegd via e-mail of een telefoontje naar hun informatielijn. Vervolgens wordt een potentieel lid doorverwezen naar een interview met de contactpersoon van een van de groepen van de organisatie, die doorgaans een facilitator is. Omdat de AGOG een zelfhulpgroep is, heeft iedere contactpersoon ervaring uit de eerste hand met kansspelverslaving of samenwonen met iemand die dat wel heeft. Na een eerste gesprek met een begeleider uit een van de groepen van de organisatie, wordt aan nieuwe leden getoond hoe AGOG werkt. In deze bijeenkomst wordt uitgelegd wat het nieuwe lid van de groep mag verwachten. Daarnaast komen de leden tot overeenstemming over hoe ze in de groep met elkaar om moeten gaan. Door deze afspraak kan er vrijwel direct na de bijeenkomst iemand bij de groep komen. Er is geen wachtlijst en deelname kost bijna niets.